UI/UX – de ce este atât de importantă experiența utilizatorilor și ce poate face o agenție de marketing digital?

daria.finica05 decembrie 2023

Te-ai întrebat vreodată ce elemente au un impact real în modul în care potențialii tăi clienți interacționează cu site-ul tău web sau cu o altă platformă pe care activezi? Ce aspecte fac cu adevărat diferența dintre o conversie și un abandon?

Răspunsul este unul destul de simplu: o interfață și o experiență cât mai plăcute pentru utilizatori. Ce înseamnă UI și UX, care sunt cele mai bune practici în acest domeniu și ce poate face pentru tine o agenție de marketing digital? Îți dezvăluim totul în acest articol.

Ai un proiect de Web Development sau ai nevoie de orice alt serviciu de marketing digital? Cu o experiență de peste 13 ani în domeniu și sute de clienți la activ, din peste 30 de industrii diferite, Web Ventures este alături de tine. Nu ezita să ne contactezi și te vom ajuta să îți duci activitățile de marketing online la un alt nivel!

Știai că, în 53% din cazuri, utilizatorii părăsesc o pagină web dacă viteza ei de încărcare este mai mare de 3 secunde? În schimb, un website cu un design bine pus la punct, intuitiv, ușor de navigat și cu un timp de încărcare scăzut, te va ajuta în timp să îți crești numărul de conversii și să îți dezvolți afacerea. 

Iată cât de important este acest aspect:

În plus:

 

Designul UI și cel UX sunt două concepte diferite, despre care se vorbește însă, de cele mai multe ori, ca și cum ar fi același lucru.

Ce poți face în acest caz?

Designul UI se referă la interfața utilizatorului, mai exact spus, la elementele pe care utilizatorii le văd pe ecran: culori, fundaluri, texte, pictograme, animații etc. Din acest motiv, designul UI se suprapune destul de mult cu designul grafic, asigurând o interfață cât mai plăcută pentru vizitatorii unui site sau ai unei aplicații.

Ce reprezintă UX?

Designul UX se referă strict la experiența pe care o au utilizatorii pe site-ul sau în aplicația ta. UX studiază modul în care utilizatorii folosesc sau navighează prin toate elementele interfeței UI. Scopul UX constă în optimizarea la maximum a experienței utilizatorilor și în eliminarea oricăror probleme de design care ar putea apărea și care i-ar putea împedica pe vizitatori să facă anumite acțiuni. 

Pe scurt, în timp ce UI are în vedere aspectul estetic al unui produs digital, UX studiază comportamentul utilizatorilor și îl transpune în idei de proiectare a unui site, astfel încât în final să se obțină un flow, o funcționalitate cât mai bună pentru utilizatori.

Descoperă câteva elemente cheie care fac ca design-ul UI/UX de calitate să fie atât de necesar și atât de apreciat:

  • Simplitatea și claritatea: O interfață simplă și clară facilitează navigarea utilizatorilor site-ului tău. Meniurile intuitive și structurile de pagini care se desfășoară coerent contribuie la o experiență cât mai fluidă, fără probleme sau confuzii.
  • Design adaptat pentru dispozitive mobile: Aceasta reprezintă o cerință cheie în lumea digitală actuală. A te asigura că website-ul tău este adaptat pentru smartphone sau pentru tabletă te va ajuta să ai acces mai ușor la o audiență largă, caracterizată prin faptul că accesează informațiile cu preponderență de pe dispozitive mobile.
  • Viteza de încărcare: Nimeni nu își dorește să aștepte prea mult pentru ca o pagină web să se încarce. A avea o viteză de încărcare bună este un element crucial pentru menținerea atenției utilizatorilor.
  • Testare continuă: Realizarea unor teste privind ușurința în utilizare a website-ului și analiza feedback-ului primit de la vizitatori reprezintă aspecte cheie prin care poate fi îmbunătățită semnificativ experiența acestora.
  • Design omogen: O estetică omogenă, coerentă și un design cât mai plăcut al site-ului are ca efect nu doar recunoașterea mai rapidă a brandului, cât și asigurarea unei experiențe de utilizare cât mai memorabile, pentru utilizatori. 

Ce rol cheie poate juca pentru business-ul tău departamentul de Web Development din cadrul unei agenții de marketing digital?

  • Audit UI/UX complex: Agențiile de marketing digital încep adesea prin efectuarea unei auditări a experienței utilizatorilor, pentru identificarea punctelor slabe ale unui website și a oportunităților de îmbunătățire. 
  • Cercetarea concurenței și a utilizatorilor: Un aspect cheie al întregului proces constă în analiza fluxurilor și experienței oferite de concurență, dar și într-un research aprofundat al utilizatorilor, cu scopul de a crea un profil de utilizator care să faciliteze un design UI/UX personalizat pe baza nevoilor și preferințelor audienței țintă. Profilul utilizatorilor va explora cu atenție tot ceea ce utilizatorii ar putea dori să realizeze pe un site, modul în care aceștia ar putea interacționa cu website-ul respectiv.
  • Arhitectura informațională: În această etapă, designerii UI/UX se gândesc deja la tipul de conținut, de materiale care ar trebui incluse în website sau într-o aplicație, astfel încât experiența utilizatorilor să fie una cât mai fluidă, optimizată pentru conversii, iar conținutul prezentat unul cât mai logic. Acestea includ materiale informative, de marketing sau elemente Call-to-Action care îi îndeamnă pe utilizatori să realizeze anumite acțiuni. 
  • Fluxurile de utilizatori și wireframe-urile: Acestea reprezintă instrumente utilizate pentru a observa mai ușor modul în care utilizatorii navighează pe un site. Pe scurt, fluxurile de utilizatori constau în diagrame care arată calea pe care o urmează vizitatorii website-ului, până la achiziția unui produs sau serviciu și check-out. Wireframe-urile reprezintă, în schimb, o schiță a fiecărei pagini a site-ului web.
  • Prototipuri ale paginilor web și testare: O etapă la fel de importantă a design-ului UI/UX constă în dezvoltarea prototipurilor de pagini web și de website și testarea inițială a acestora. Un prototip reprezintă o versiune mai redusă a produsului, ce permite observarea din timp a unor eventuale probleme de funcționare. 
  • Dezvoltare propriu-zisă: Bineînțeles, etapa finală constă în dezvoltarea propriu-zisă a website-ului, landing page-ului sau paginilor web solicitate. În această etapă se realizeaza codarea, incluzând aspectele de funcționalitate și estetice, dar și elemente de securitate, elemente ce asigură o viteză bună de încărcare a site-ului și alte aspecte ce tin de Web Development.

Investește într-un design UI/UX de calitate și le vei oferi utilizatorilor o experiență mult îmbunătățită pe site-ul tău! În plus, vei înregistra beneficii semnificative și în ceea ce privește conversiile și creșterea încrederii la nivel de brand și a gradului de loialitate al clienților față de business-ul tău. O agenție de marketing digital cu experiență cum este Web Ventures îți va fi alături și va crea pentru tine interfețe intuitive, estetice și eficiente care te vor ajuta să ieși din mulțime și să îți duci afacerea la un alt nivel.

Ai întrebări sau vrei să ne propui un proiect? Nu ezita să ne contactezi!