12 tendințe în Social Media în 2023

daria.finica10 aprilie 2023

În Social Media, nimic nu rămâne la fel. Fiecare an vine cu noi trenduri de care ar trebui să ții cont, dacă vrei ca brandul tău sau conturile de care te ocupi să crească. În urmă cu câțiva ani apăreau adevărate crize atunci când rețele sociale decideau să își schimbe brusc algoritmul; acum lucrul acesta se întâmplă des, forțându-i pe cei care le folosesc să se adapteze rapid.

În plus, avem de-a face cu o generație complet nouă care se comportă diferit în online și care are obiceiuri de consum speciale.

Iată cele mai importante trenduri din Social Media pe care ar trebui să le ai în vedere pentru a face față cu succes tuturor provocărilor din acest an:  

1. User Generated Content (UGC) și micro-influenceri

Tot mai multe branduri vor apela în continuare la User Generated Content (UGC), conținut realizat de clienți, de fani și chiar de angajați, pentru a-și promova serviciile sau produsele. Un astfel de content duce autenticitatea la un alt nivel, crește încrederea în brand, dezvoltă comunitatea loială companiei și poate chiar să modifice decizia de cumpărare. Un review din partea unui client are, spre exemplu, un nivel de încredere de aproximativ 12 ori mai mare, comparativ cu o reclamă clasică. Iar impactul UGC este de circa 9.8 ori mai ridicat, față de conținutul unui influencer. În plus, este mai eficient din punct de vedere al costurilor.

Colaborarea dintre branduri și micro-influenceri va continua să rămână populară, în condițiile în care, pe anumite nișe, aceștia par mai credibili și mai autentici, comparativ cu influencerii. În plus, pot avea o rată de engagement semnificativ mai mare și sunt mai accesibili din punct de vedere financiar, fiind potriviți și pentru bugetele mai mici.

2. Creatorii de conținut dețin în continuare puterea

Marketingul digital bazat pe creatori de conținut și macro-influenceri crește în continuare în zona de Social Media, generând din ce în ce mai mult engagement și venituri. Brandurile mari vor colabora cu influenceri pentru a promova produse și servicii, într-o piață de profil care se dezvoltă de la an la an. 69% dintre creatorii de conținut care obțin venituri susțin că deal-urile cu diferite branduri reprezintă resursa lor financiară cea mai importantă, în condițiile în care întreaga piață a creatorilor de conținut la nivel global este estimată la peste 100 mld de dolari.

3. Influenceri virtuali

În ultimii ani a apărut o nouă categorie de influenceri: cei virtuali. Aceștia sunt generați de AI și au caracteristici care îi fac să semene foarte mult cu oamenii obișnuiți. Industria influencerilor virtuali va lua amploare în 2023, reprezentând o opțiune din ce în ce mai viabilă pentru brandurile din întreaga lume. Creatorii lor aleg cum să arate, cum să se îmbrace și cum să acționeze influencerii virtuali, iar colaborarea cu astfel de influenceri pare să fie din ce în ce mai atrăgătoare pentru multe companii. Branduri cunoscute la nivel global precum Renault, Dior sau Balenciaga au început deja să includă influencerii virtuali în campaniile lor de marketing.

4. Conținut video scurt

În 2023, conținutul video de dimensiuni reduse, de până la 60 de secunde, va fi din ce în ce mai apreciat, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. TikTok, reel-urile de pe Instagram și short-urile din YouTube vor reprezenta o opțiune importantă de marketing și una dintre cele mai apreciate metode de exprimare pentru creatorii de conținut. Formatul video, mai ales dacă e scurt, rămâne în continuare unul dintre cele mai importante trenduri din social media în acest an. În plus, video-urile verticale sunt mai apreciate decât cele orizontale (90% din ele au o rată de vizionare completă mai mare decât cele în format orizontal).

5. TikTok devine din ce în ce mai interesant pentru branduri

Tot mai mulți advertiseri vor deveni interesați să creeze conținut pentru TikTok, având în vedere atractivitatea acestui app în rândul Generatiei Z. Publicitatea pe TikTok va fi văzută semnificativ mai favorabil în 2023, în condițiile în care utilizatorii rețelei sociale consideră că video-urile verticale devin virale mai rapid, prezintă mai multă încredere, sunt mai optimiste și au o capacitate mai mare de a capta atenția.

6. TikTok și Instagram ca motoare de căutare

Tot mai mulți tineri vor folosi TikTok sau Instagram ca motoare de căutare, în detrimentul Google, pentru a descoperi noi trenduri, tutoriale, rețete, chiar și restaurante. Această tendință a fost deja observată de cei de la Google. Potrivit unui vicepreședinte senior al companiei americane, circa 40% dintre tinerii din Statele Unite folosesc TikTok ca motor de căutare atunci când doresc să meargă la un restaurant pentru prânz. 

Experiența de căutare pe TikTok este mult mai rapidă, mai interactivă și mai facilă, comparativ cu experiența de a derula pagini întregi pe Google. În plus, cei din gen Z consideră că rezultatele TikTok sunt mai de încredere și au mai multă empatie, întregul proces rezumându-se la câteva secunde.

7. Meme Marketing

Utilizarea memelor în Social Media, în campaniile de marketing ale brandurilor este o idee care va lua avânt în 2023. Companiile se vor orienta tot mai mult către umor simplu și de calitate, cu care cei din Generația Z și Millenials pot relaționa mai ușor. Memele vin la pachet cu un nivel ridicat de engagement și sunt funny, astfel că pot fi un instrument util de marketing atunci când vrei să vinzi ceva într-un mod natural, relaxat și amuzant. În plus, ele transmit emoții rapid către o audiență diversificată, sunt ușor de realizat și pot deveni rapid virale, ceea ce le transformă într-o metodă atractivă de publicitate.

8. Inteligența Artificială

Sistemele AI vor fi tot mai utilizate în Social Media pentru a crea conținut. Pe lângă beneficiile asociate cu generarea de content AI, cum ar fi rapiditatea și costurile reduse, advertiserii din domeniu trebuie să țină cont și de potențialele riscuri: creativitate și autenticitate redusă, riscul apariției de erori sau de perspective părtinitoare, dar și de potențiale probleme de etică. Pe măsură ce sisteme AI precum Chat GPT sau Synthesia continuă să se îmbunătățească, vom vedea din ce în ce mai multe utilizări ale acestor instrumente în Social Media.

9. Interes pentru platformele de nișă

O altă tendință importantă a acestui an vizează creșterea interesului advertiserilor pentru platforme de nișă precum Linkedin, Discord, Reddit, Pinterest, Twitch sau Snapchat. Acestea au dobândit o popularitate mai mare în timpul pandemiei și continuă să crească, atrăgând tot mai mult interesul brandurilor. Tinerii din Generația Z, în special, caută noi refugii față de rețelele sociale clasice, alegând variante precum TikTok, Discord sau Snapchat.

10. Social e-Commerce

Serviciile de e-commerce integrate în rețelele sociale vor continua să fie populare, să se dezvolte și vor crea o experiență mai ușoară și mai plăcută. Piața de Mobile e-Commerce este așteptată să atingă peste 620 de miliarde de dolari la nivel global în 2024, ceea ce înseamnă că peste 40% dintre achizițiile din e-commerce vor fi realizate de pe telefonul mobil. În plus, platforme precum Instagram sau TikTok vor fi folosite tot mai mult pentru review-uri, pentru a căuta branduri sau pentru a descoperi noi produse, ceea ce va determina o creștere a trendului de Social e-Commerce.

11. Paid Social Media

La fel ca și în anii anteriori, conținutul Social Media plătit va continua să crească. Brandurile vor aloca bugete mai mari pentru reclame sponsorizate pe rețelele sociale, atrase fiind de o mai bună targetare a audiențelor, dar și de caracteristicile speciale și de instrumentele noi pe care le oferă fiecare platformă. În plus, comportamentele de consum în schimbare ale audiențelor, cum este acela de a căuta produse și servicii noi pe TikTok sau Instagram, vor face ca tot mai multe branduri mici să fie interesate de campanii de advertising, la un ROI sustenabil.

12. Community over followers

În 2023, companiile vor comunități loiale în jurul brandului lor în Social Media, fără să își dorească să câștige urmăritori cu orice preț. Interesul față de conceptul de a construi comunități vine de la faptul că brandurile își doresc clienți loiali și un grad de retenție mai ridicat, iar rolul de Community Manager va deveni tot mai important în acest context. Rețelele sociale precum TikTok sau Instagram urmează deja acest trend și dezvoltă caracteristici care creează mai mult engagement sau care îți permit, spre exemplu, să răspunzi în comentarii cu video-uri.

Cu siguranță, există și alte trenduri care vor apărea în 2023 în ceea ce privește conținutul de pe rețelele sociale. Noi am ales totuși să ne concentrăm atenția asupra celor 12 tendințe de mai sus, pentru ca tu să ai o viziune clară despre cum ar trebui să arate strategia ta de Social Media în acest an.  

Dacă îți dorești să creezi pe rețelele sociale un brand puternic, de încredere, cu față umană și mereu conectat, te putem ajuta. Vrei să îți surprinzi clienții cu conținut captivant pe Facebook, Instagram, Linkedin și YouTube, ai nevoie de o strategie digitală bine pusă la punct sau vrei să faci campanii care să îți aducă rezultate, inclusiv cu influenceri? Îți suntem alături.

Descoperă serviciile noastre în Social Media și nu ezita să ne contactezi dacă ai întrebări!