9 tendințe în Graphic Design în 2025

daria.finica04 februarie 2025

Designul grafic reprezintă o industrie în continuă schimbare, fiecare an aducând cu sine tendințe și inovații ce inspiră. Bineînțeles, anul 2025 nu face nici el excepție. De la utilizarea noilor tehnologii, până la reinterpretări ale unor direcții tradiționale, vei descoperi în cele ce urmează care sunt principalele trenduri cu care ne surprinde acest an.

Vrei să ai nou design pentru paginile de Social Media, ori vizualuri care să atragă cu adevărat atenția pentru campaniile tale de Performance Marketing? Descoperă ce poate face pentru tine echipa noastră de Creative Services!

Iată câteva cifre interesante despre Graphic Design:

  • 40% din companiile din întreaga lume se confruntă cu provocări legate de livrarea de conținut vizual profesionist.
  • 85% dintre utilizatorii de internet sunt mai atrași de brandurile care pun accent pe vizualuri interesante.
  • 49% dintre marketeri consideră că inteligența artificială va fi folosită pe scară largă pentru crearea de imagini în următorii cinci ani.
  • 93% dintre utilizatori sunt influențați de aspectul vizual atunci când achiziționează un produs.
  • Reclamele sponsorizate din online care conțin o culoare distinctivă sunt cu 40% mai vizionate, comparativ cu ad-urile care nu se evidențiază prin design și culori.

Care sunt principalele trenduri în design grafic pe care le-am observat în acest an?

1. Instrumentele AI, utilizate pe scară largă

Cu siguranță, în domeniul designului Inteligența Artificială (AI) a creat o adevărată revoluție. Platformele de design pe baza de AI vor deveni din ce în ce mai utilizate. Acest lucru nu va însemna însă o amenințare pentru industria de profil, ci o oportunitate pentru a crea proiecte interesante, în contextul în care pentru a obține rezultate ai nevoie de aptitudini, de cunoștințe estetice și de experiența unui Graphic Designer.

Tot mai mulți designeri vor utiliza AI în special pentru task-urile repetitive, consumatoare de timp, pentru a aloca mai multe ore de lucru task-urilor creative. Spre exemplu, cei de la Adobe au anunțat deja că Adobe Photoshop ar putea oferi până la finalul lui 2025 un nou tool care funcționează pe baza inteligenței artificiale generative – Adobe Max Sneaks. Noul instrument le va permite utilizatorilor Photoshop să adauge ușor persoane sau obiecte pe un fundal existent sau un alt fundal în spatele unor elemente, modificările ulterioare necesare (potrivirea culorilor, a umbrelor, estomparea anumitor zone etc.) fiind realizate în doar câteva secunde de AI într-un mod foarte realist, aproape imposibil de distins în raport cu o fotografie reală.

2. Multimedia și colajele digitale

Colajul digital și designul multimedia au cucerit industria în ultimii ani și nu vor dispărea probabil prea curând. Această tendință îi invită pe artiștii digitali să își pună imaginația la treabă și să combine mai multe medii digitale și idei. Deși colajul este în mod tradițional considerat o formă de artă offline, apariția designului multimedia modern a extins semnificativ posibilitățile acestuia.

3. Designul animat

Acest trend în designul grafic se concentrează pe obținerea unui impact prin mișcare. Designul animat poate da viață proiectelor tale creative și este folosit pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Fie că vorbim despre un GIF în buclă, despre un efect de hover subtil sau despre o grafică animată completă, această tendință oferă posibilități creative practic nelimitate.

4. Design interactiv și tactil

Un alt trend în materie de design care a prins tot mai mult în offline în acest an este designul interactiv care folosește materiale texturate. S-a terminat cu vizualurile simple, fără gradient și cu margini cât mai bine definite. 2025 în materie de design grafic înseamnă vizualuri cu diferite efecte texturate sau filtre care transformă o imagine 2D în ceva aproape tangibil.

5. Manuale de brand online

A avea un manual de brand digital, care poate fi distribuit ușor, a devenit o normă în numeroase industrii. Pentru a ține pasul cu ritmul alert al mediului online, business-urile trebuie să răspundă cu agilitate, iar designerii trebuie să facă actualizări în timp real. De aceea, versiunile PDF nu mai sunt atât de apreciate, fiind preferate platformele care permit experimentarea ușoară, în timp real, cu diferite formate și variante, cum este Standards.site.

6. Designul folk combinat cu elemente moderne

O altă tendință în acest an este designul folk, specific anilor ‘70, combinat cu elemente de modernitate. Acesta este considerat autentic, mai simplu și mai interesant în același timp deoarece face referire la o anumită moștenire culturală, fiind inspirat de artele și meșteșugurile tradiționale. Noul trend reușește să spună o poveste în timp ce trezește anumite conexiuni emoționale în mintea publicului.

7. Ilustrații suprapopulate

Spre deosebire de minimalism, care elimină orice elemente ce nu sunt necesare, apare o tendință spre ilustrație suprapopulată cu diferite elemente. Vorbim despre un maximalism care încurajează abundența de elemente de design și complexitatea, ca metode pentru designeri de a-și exprima individualitatea și creativitatea. Vizualurile de tip ilustrații cu multe straturi vor fi cu siguranță în trend în 2025.

8. Minimalism accentuat

Și minimalismul într-o formă mult mai accentuată decât până acum va fi în trend în acest an. Nu vorbim despre minimalismul din 2010, care utiliza cu atenție spațiile negative și fonturile elegante. Noua tendință în design se referă la un minimalism plin de forță, care pune accent doar pe unul sau două elemente de design și pe care le scoate în față mult mai puternic decât până acum. Accentul în acest tip nou de minimalism trece de la ideea de eleganță către cea de a obține o impresie cât mai puternică.

9. Combinații neconvenționale de culori

Un alt trend în acest an va consta în utilizarea pe scară largă a combinațiilor de culori mai puțin convenționale. Nu mai vorbim despre culori complementare și palete de culori cuminți, ci chiar de opusul acestora. Cu cât aceste combinații par mai nepotrivite, cu atât vor rămâne mai mult în mintea audienței.

Contactează echipa noastră de Creative Services și descoperă cum vom transforma în realitate proiectele tale de design!