Influencer Marketing: avantaje și cum faci să fie corect pentru ambele părți

daria.finica09 octombrie 2023

Marketingul bazat pe influenceri nu este doar la modă, ci și un instrument extrem de eficient, dacă știi să îl folosești corect. În contextul în care din ce în ce mai multe tranzacții se desfășoară online, a folosi beneficiile Influencer Marketingului pentru brandul sau compania ta nu mai reprezintă de mult o opțiune, ci o necesitate.

Influencerii sau micro influencerii pot consolida credibilitatea și vizibilitatea business-ului tău, însă pentru rezultate remarcabile este nevoie de o strategie bine pusă la punct.

Piața globală de Influencer Marketing a crescut în acest an cu 29% față de anul trecut, la 21,1 miliarde de dolari, Instagram fiind în continuare platforma preferată de companii pentru acest tip de marketing, dar și rețeaua socială cu cel mai ridicat ROI (Return on Investment). 

Iată câteva informații interesante despre Influencer Marketing care cu siguranță îți vor atrage atenția:

  • TikTok prinde din urmă Instagram, având o rată de engagement semnificativ mai ridicată
  • 80% dintre companiile care folosesc Influencer Marketing, încheie contracte cu micro influenceri sau creatori de conținut de importață medie
  • 31% dintre utilizatorii de rețele sociale descoperă noi produse sau servicii prin influenceri

De asemenea, membrii generației Z prezintă cea mai mare probabilitate de a fi influențați de acest tip de marketing. Iată câți dintre ei au cumpărat produse sau servicii în urma recomandărilor venite din partea unui influencer:

  • Gen Z (18-24 de ani): 32%
  • Millennials (25-34 de ani): 21%
  • Gen X (35-54 de ani): 18%
  • Boomers (55+): 8%.

Ai în plan să începi o campanie cu influenceri sau microinfluenceri? Echipa noastră de Social Media este aici pentru a-ți pune la punct strategia și a te ghida pe tot parcursul colaborării.

Ce este, mai exact, marketingul prin influenceri?

Acest tip de marketing folosește notorietatea și influența unor persoane cunoscute în mediul online, în special pe rețelele de socializare precum Instagram, Facebook, TikTok sau YouTube, pentru a face cunoscute brandul, produsele sau serviciile companiilor. Influencerii sau creatorii de conținut online pot influența deciziile de cumpărare ale urmăritorilor lor.

Există și micro influenceri, persoane cu o audiență mai redusă, dar care au un cuvânt de spus în online pe nișa lor. Influencer Marketing se bazează pe încrederea și pe relația autentică pe care influencerii o au cu publicul lor. Prin intermediul acestui instrument de marketing, compania ta poate ajunge mai ușor la o audiență țintă și să îi câștige încrederea prin recomandări reale.

Cu ce avantaje vine la pachet?

  • Acces la o audiență relevantă pentru nișa ta: Influencerii au audiențe specializate și care consumă conținut specific unei anumite nișe. Fie că vorbim aici despre frumusețe, modă, rețete culinare sau segmentul auto, colaborarea cu influenceri sau micro influenceri specializați pe aceste nișe te va ajuta să ajungi la oameni care sunt deja interesați de produse sau servicii similare cu cele ale business-ului tău. Iar acest lucru crește semnificativ șansele de a converti urmăritorii în clienți.
  • Brandul tău devine mai credibil: Influencerii au construit o relație solidă cu urmăritorii lor, ceea ce înseamnă că, de cele mai multe ori, recomandările lor sunt percepute ca fiind mai credibile și mai autentice decât reclamele clasice. Urmăritorii unui anumit influencer au tendința să creadă mai mult în ce le spune acesta și să fie mai dispuși să încerce produse sau servicii recomandate, spre deosebire de campaniile clasice de marketing.
  • Vizibilitate și awareness: Colaborarea cu influenceri te va ajuta să îți crești vizibilitatea brandului și să îți consolidezi poziția pe piață. Aparițiile și recomandările în conținutul influencerilor atrag mai ușor atenția asupra brandului tău și pot genera interes din partea unor audiențe mai largi.
  • Conținut relevant: Influencerii sunt în general experți în crearea de conținut autentic, atractiv și relevant pentru audiența lor. Aceștia vor crea un conținut original și captivant legat de produsele sau serviciile tale, ceea ce poate crește interesul și implicarea urmăritorilor.
  • Măsurarea performanței și ROI: Eficiența marketingului prin influenceri poate fi măsurată cu ușurință și analizată în termeni de impact și ROI (Return on Investment)

Influencer Marketing: Cum să îți maximizezi oportunitățile

Și în acest domeniu, dacă vrei să ai succes, trebuie să pornești de la o strategie isteață. Un expert în domeniu te va ajuta să o dezvolți, având ca principal obiectiv creșterea notorietății brandului tău, a produselor sau a serviciilor tale.

Stabilește-ți obiectivele cu atenție

Cele mai multe campanii de Influencer Marketing au drept scop creșterea gradului de awareness pentru brandul tău. Poți adăuga însă și alte obiective precum promovarea unor servicii sau produse ori obținerea de lead-uri. Odată obiectivele stabilite, vei ști ce indicatori de performanță cheie (KPI) să urmărești, astfel încât să măsori eficacitatea campaniilor tale.

Identifică influencerii potriviți

Este important ca influencerii sau micro influencerii pe care îi alegi să se alinieze cu imaginea și vocea brandului tau. În acest fel, campaniile vor fi mult mai eficiente. În prezent, în general influencerii sunt împărțiți în patru categorii, în funcție de numărul de urmăritori:

  • Mega influenceri: peste 1 milion de urmăritori
  • Macro influenceri: 100.000 – 1 milion de urmăritori
  • Micro influenceri: 1.000- 100.000 de urmăritori
  • Nano influenceri: mai puțin de 1.000 de urmăritori.


Alegerea influencerului potrivit este extrem de importantă. Trebuie să ții cont de
audiența acestuia, de nivelul de engagement, de relevanta ei pentru brandul, serviciile sau produsele tale, dar și de autenticitatea conținutului influencerului, valorile pe care le promovează, frecvența cu care postează și gradul de profesionalism al acestuia.

Cum poți colabora cu un influencer

Există mai multe tipuri de colaborări în cadrul marketingului cu influenceri. Cele mai frecvente au în vedere crearea de conținut pentru promovarea brandului, serviciilor sau produselor unui business, însă există și colaborări pentru diferite evenimente, cum ar fi lansarea unui produs sau deschiderea unui nou magazin.

Livrarea de pachete de comunicare sau de cadouri personalizate către influenceri reprezintă o altă practică, alături de încheierea de contracte pentru organizarea de giveaway-uri sau, pur și simplu pentru diseminarea anumitor mesaje de marketing.

Creează un mediu în care ambele părți să aibă de câștigat

Este la fel de important să creezi o relație cât mai bună cu influencerul ales. În acest sens, un contract care să ofere beneficii egale pentru ambele părți, clar stipulate în document. De asemenea, implicarea ambelor părți trebuie să fie una reală, bazată pe încredere, iar contractul pe care îl încheiați să fie unul detaliat, acoperind cele mai importante aspecte ale colaborării.

În plus, este foarte util să îi oferi influencerului un scurt ghid care să îl îndrume în ceea ce privește asigurarea omogenității conținutului cu imaginea ta de brand și cu vocea brandului.

Ce ar trebui să includă contractul

Un contract detaliat ar trebui să conțină informații generale despre ambele părți, dar și informații detaliate despre activitatea în sine:

  • Informații de contact ale părților care încheie contractul
  • Datele de început și finalizare ale colaborării
  • Modalitatea de recompensare a influencerului: financiară, în produse sau servicii
  • Gradul de implicare al business-ului tău în campania de Influencer Marketing: dacă vei contribui sau nu la crearea mesajului sau a conținutului
  • Ce tip și ce calitate a conținutului îți dorești
  • Unde dorești să apară conținutul (pe contul personal al influencerului, pe contul business-ului tău etc.)
  • Programul de publicare pe rețelele sociale
  • Alte clauze: de anulare a contractului, de extindere a acestuia, dar și o clauză privind respectarea de către influencer a imaginii companiei

Fii transparent și dezvoltă o relație bazată pe încredere

Asigură-te că ești cât mai onest și mai transparent în relația cu influencerul tău și că amândoi respectați regulile din domeniul publicității de la nivel de industrie și de la nivel național, inclusiv marcarea conținutului care include plasare de produse sau reclamă.

Bineînțeles, la fel ca și în cazul altor tipuri de marketing și campaniile bazate pe influenceri pot înregistra uneori reacții negative de la o parte din audiență. În acest caz, este bine să ai pregătit un ghid de bune practici pentru a răspunde în timp util unei eventuale situații de criză sau în cazul unor controverse. Nu uita că o atitudine cât mai etică, transparentă și care pune accent pe valori te va ajuta să ai o relație bună pe termen lung atât cu influencerul tău, cât și cu publicul în general.

În cazul în care colaborezi cu un influencer pe o perioadă mai lungă de timp, este indicat să folosești datele privind performanța campaniilor pentru a ajusta strategia, dacă acest lucru este necesar. Dacă nu știi ce schimbări ar trebui să faci, experții noștri pot veni cu idei noi.

Ce să nu faci atunci când vine vorba despre Influencer Marketing

Există câteva decizii pe care ar trebui să le eviți dacă vrei să ai succes cu campaniile tale de Influencer Marketing. Iată câteva dintre ele:

  • Nu alegi influencerul potrivit: e foarte important ca audiența influencerului și valorile sale să se plieze pe brandul, serviciile și produsele tale
  • Nu ții cont de autenticitate: încurajează-ți influencerul să creeze conținut natural și cât mai autentic și să evite riscul ca respectivul content să fie unul strict promotional, de marketing
  • Nu ai obiective clare: lipsa unor obiective bine stabilite înseamnă lipsa unei direcții clare, iar acest lucru îți poate afecta campania încă de la început
  • Nu setezi așteptări realiste de la început și nu le comunici către influencer
  • Nu ții cont de reglementările naționale sau la nivel de industrie privind publicitatea sau conținutul sponsorizat
  • Faci micromanagement: acest tip de comportament poate fi supărător pentru influencer și îi poate îngrădi libertatea creativă
  • Nu ai un contract bine pus la punct
  • Nu ești suficient de transparent
  • Ignori menținerea unei relații pe termen lung cu influencerul

În concluzie, campaniile de marketing cu influenceri nu sunt dificil de realizat dacă ai o strategie bine pusă la punct, obiective clare și un contract detaliat. Nu ezita să apelezi la echipa noastră dacă ai în minte un proiect de Influencer Marketing!

Ți-am oferit răspuns la toate întrebările despre Influencer Marketing? Dacă ai un proiect în minte sau îți dorești ca pe viitor să colaborezi cu influenceri, contactează-ne!