Cum pregătim comunicarea cu tema Back to School în Social Media și prin campanii PPC?

daria.finica10 august 2023

Mai e puțin și începe școala! Chiar dacă este abia luna august, sezonul de toamnă se apropie cu pași repezi. Așa că începem din timp să pregătim cu grijă comunicarea în Social Media și campaniile PPC (Pay-per-Click) cu tema Back to School sau Back to Office pentru clienții noștri, astfel încât să putem plasa produsele și serviciilelor ca soluții concrete în fața varietății de nevoi generate de această perioadă a anului.

Cum facem acest lucru? Planificând totul cu atenție și dând frâu liber la cât mai multă creativitate pe metru pătrat! Totul, astfel încât toți clienții din portofoliul Web Ventures să exploateze la maximum oportunitățile de a comunica și de a se promova inteligent în mediul digital.

Campaniile de tip Back to School sau Back to Office reprezintă un moment propice pentru multe business-uri pentru a da un boost vânzărilor sau pentru a obține noi lead-uri. Care este motivul?

  • Peste 90% dintre părinți fac achiziții pentru copiii lor în această perioadă
  • Cei mai mulți părinți încep cumpărăturile cu 2-3 săptămâni înainte de începerea școlii
  • 25% dintre părinți se uită pe Facebook pentru inspirație
  • Tații obișnuiesc să cheltuie în medie cu 10% mai mult pentru cumpărături Back to School
  • 73% dintre părinți cumpără haine pentru copii
  • Loialitatea față de același brand e importantă pentru cel puțin 30% dintre cumpărători

Sursa aici.

Pentru branduri, este un moment important în care își pot intensifica eforturile de marketing, în special pe rețelele sociale:

Sursa aici.

Descoperă 6 pași strategici pe care îi urmărim cu atenție în fiecare an, atunci când pregătim comunicarea în Social Media și campaniile PPC pe tema Back to School:

1. Începem din timp

Secretul din spatele unor campanii de succes în Social Media și prin instrumente PPC constă în a începe pregătirile din timp, astfel încât momentul lansării să nu te surprindă pe neașteptate. În cazul campaniilor Back to School, părinții încep să achiziționeze diferite lucruri pentru școală cu cel puțin 2-3 săptămâni înainte de începerea cursurilor. Trebuie să profiți de această fereastră de oportunitate și să le atragi atenția asupra produselor sau serviciilor tale prin campanii țintite și bine pregătite, așa cum facem noi. Bineînțeles, nu uităm de cumpărăturile realizate pe ultima sută de metri. Așa că, toate campaniile se desfășoară până la momentul începerii școlii și puțin timp după aceea, pentru rezultate cât mai bune.

2. Definim audiența țintă și obiectivele campaniilor

Fie că vorbim de Social Media, fie de PPC, o campanie eficientă începe cu obiective bine definite. În cazul campaniilor noastre Back to School sau Back to Office ne asigurăm că avem în minte obiective clare, bine stabilite. Ne dorim brand awareness, trafic pe site, să promovăm anumite produse sau servicii sau să obținem mai multe lead-uri, conversii ori vânzări? Nicio problemă! Atât timp cât am stabilit un obiectiv clar, putem realiza pornind de la acesta o campanie eficienta care să poată fi monitorizată și ajustată periodic, astfel încât să ducă la rezultate palpabile.

Tot în această etapă, definim clar audiența țintă a campaniei, analizând date reale. Pe baza audienței țintă – a elementelor demografice, a intereselor și a comportamentelor de consum specifice acesteia – putem stabili atât platformele și tipurile de campanii pe care le vom include în mixul de promovare, cât și cuvintele cheie cele mai căutate, pentru o creștere organică accentuată sau pentru o eficiență maximă a campaniilor PPC. În acest sens, informațiile obținute din Google Analytics sau rapoartele statistice de pe rețelele sociale ne sunt de un real ajutor. În plus, este important să avem în vedere și destinația utilizatorilor atrași pe site din Social Media sau prin campanii PPC. Un Landing Page dedicat poate crește semnificativ eficienta campaniilor Back to School sau Back to Office, ajutându-ne să folosim cât mai eficient bugetul alocat PPC și oferindu-le clienților o experiență cât mai plăcută.

3. Dezvoltăm planul de conținut

În această etapă, trecem la dezvoltarea propriu-zisă a conținutului. Ne dăm frâu liber imaginației, având în minte, în același timp, și audiența țintă și profilul business-urilor cu care colaborăm. Pornind de la idei îndrăznețe și folosind un ton al vocii specific brandului pentru care comunicăm în Social Media sau prin campanii PPC, putem dezvolta un plan de conținut relevant pentru publicul tău, care să îți transforme business-ul într-o voce distinctă în industrie și să te facă să ieși din mulțime. Bineînțeles, planul de conținut va fi adaptat în funcție de platforma pe care dorim să comunicăm, fie că vorbim despre rețele sociale, fie de Google Ads.

4. Design de impact

Se spune că peste 50% din prima impresie pe care o lasă un brand unui potențial cumpărător ține de latura vizuală. De aceea, a respecta culorile de brand, a scoate în evidență logo-ul și alte elemente vizuale care îi compun imaginea și a dezvolta vizualuri de cea mai bună calitate, îndrăznețe și atrăgătoare, reprezintă un must have în domeniul marketingului digital. Echipa noastră de Graphic Design creează imagini și video-uri de calitate înaltă, ce încorporează atât elemente specifice brandurilor, cât și culori sau elemente grafice specifice temelor Back to School sau Back to Office. În acest fel, reușim să facem ca brandul clienților noștri să fie ușor de recunoscut și să rămână în mintea potențialilor clienți, influențându-le decizia de cumpărare.

5. Branded hashtags și User Generated Content

În zilele noastre, clienții care caută inspirație pe Google sau pe rețelele sociale au mai multă încredere în conținutul creat de utilizatori (User Generated Content – UGC), decât în conținutul de marketing realizat de companii. Fie că vorbim despre video-uri, de imagini sau de review-uri, poți folosi și tu acest tip de conținut pentru a-ți scoate în evidență produsele sau serviciile.

Poți reposta conținutul creat de utilizatori folosind hashtag-uri specifice, cu un grad ridicat de popularitate, astfel încât să dai brandului tău o față mai umană și să creezi un sentiment de comunitate în jurul său. Noi folosim cu succes această metodă care crește semnificativ gradul de încredere al audienței în brandul, produsele sau serviciile companiilor cu care colaborăm și arată că business-urilor le pasă de clienții lor.

6. Evaluăm și rafinăm

Pentru a ne asigura că toate campaniile dezvoltate de noi obțin rezultate palpabile, nu ne oprim doar la a le dezvolta și promova. Le monitorizăm și le reevaluăm periodic astfel încât să corectăm ce nu merge bine și să punem accent pe lucrurile care funcționează. Folosind instrumente specifice, precum Google Analytics, sau datele obținute din Social Media, putem îmbunătăți campaniile, astfel încât business-urile cu care colaborăm să obțină rezultatele vizibile pe care și le doresc și să îndeplinim obiectivele stabilite la început.

Vrei să descoperi ideile noastre sau îți dorești și tu să dezvoltăm împreună campanii Back to School de succes? Nu ezita să ne contactezi!