Conținutul video este tot mai folosit și mai apreciat pe majoritatea platformelor sociale. Brandurile apelează frecvent la videouri pentru a se promova, dar și pentru a obține mai multă interacțiune din partea publicului. Cum dezvolți conținut video de succes pentru Social Media? Cât durează să creezi un video și ce elemente îi pot crește șansele de succes pe rețelele sociale? Îți oferim răspunsul în acest articol.
Dacă vrei să ne ocupăm noi de editarea conținutului tău video pentru Social Media sau vrei să îți gestionăm conturile pe platformele sociale, contactează-ne!
De ce sunt videourile atât de apreciate pe platformele sociale?
- Utilizatorii rețin informația prezentată într-un video în proportie de până la 95%
- Fiecare utilizator de rețele sociale petrece în medie 100 de minute pe zi urmărind videouri
- 91% dintre consumatori preferă să vadă conținut de tip video din partea brandurilor
- 93% dintre branduri obțin noi lead-uri cu ajutorul videourilor din Social Media
- 91% dintre marketeri au observat o creștere a traficului pe site prin intermediul conținutului video
Ce avantaje au brandurile care folosesc în mod frecvent conținut video pe rețelele sociale?
- Engagement: Videourile au tendința de a genera un nivel mai mare de interacțiuni, distribuiri sau aprecieri din partea publicului, spre deosebire de conținutul de tip text sau de vizualurile statice.
- Comunicare atractivă: Conținutul video oferă o modalitate dinamică și interesantă prin care brandul tău își poate comunica mesajul, captând mai ușor atenția publicului.
- Eficiență: Prin intermediul unui video, brandul tău poate transmite mesaje complexe sau emoționale într-un mod mai eficient. Explicația este simplă: oamenii rețin și înțeleg mai ușor informația atunci când ea este prezentată sub formă video.
- Vizibilitate mai mare: Platformele de Social Media cum ar fi Facebook sau Instagram prezintă de obicei un algoritm ce favorizează conținutul video. Acesta este adesea afișat mai sus în fluxurile utilizatorilor, astfel că brandul tău poate deveni mai vizibil.
- Conexiune emoțională mai profundă: Brandurile care aleg să se promoveze frecvent pe rețelele sociale folosind videouri reușesc să creeze conținut care să genereze o conexiune emoțională mai profundă cu audiența lor. Dacă optezi și tu pentru conținutul video, poți crea o relație mai solidă cu publicul tău.
- Notorietate pentru brand: De obicei, oamenii au tendința de a distribui mai frecvent videourile, mai ales dacă acestea sunt interesante, astfel că brandul tău va avea parte de un grad mai mare de awareness.
- Rezultate palpabile: Există numeroase instrumente care îți permit să îți dai seama dacă videourile tale din Social Media sau de pe alte platforme – organice sau sponsorizate – vin la pachet cu o creștere a traficului pe site, o creștere a numărului de lead-uri sau chiar cu o majorare a vânzărilor.
Iată câteva secrete pentru ca videoul tău să aiba succes în Social Media:
1. Analizează-ți cu atenție audiența
Înainte de a porni la drum, e important să îți cunoști foarte bine publicul țintă. Cine este acesta, care este profilul clientului tău ideal? Ce interese, ce nevoi, ce așteptări și ce comportament are audiența ta? Rezultatele nu vor întârzia să apară dacă ai mereu în minte profilul specific al audienței tale.
2. Alege-ți o strategie și obiective cât mai clare
Dorești să îți promovezi serviciile sau produsele? Vrei mai mult awareness pentru brandul tău, mai mult trafic pe site, mai multe lead-uri, conversii sau o creștere a vânzărilor? Cum îți vei convinge audiența să acționeze așa cum îți dorești? Dacă pornești de la obiective cât mai clare, te vei asigura că realizezi videouri care să urmeze o anumită strategie și care să fie mult mai eficiente.
3. Păstrează conținutul cât mai scurt și cât mai captivant
Atunci când vorbim despre videouri în Social Media, este foarte important să fii cât mai concis și mai interesant. Elimină toate secvențele și acțiunile care ar putea plictisi și concentrează informația la maxim. Oamenii sunt atenți pentru perioade foarte scurte de timp în Social Media, așa că e important să livrezi mesaje cheie încă din primele secunde.
4. Optimizează-ți videourile astfel încât ele să fie redate și fără sunet
85% dintre videourile postate pe Facebook sunt vizionate fără sunet. În acest context, e important să ai grijă ca mesajul tău să fie ușor de înțeles și în lipsa sunetului. Adaugă texte ajutătoare, subtitrări sau filmează suficient de intuitiv astfel încât să ajungi ușor și la audiența care navighează pe platformele sociale fără sonor.
5. Storytelling de calitate
Oamenii apreciază conținutul interesant, cu care pot rezona ușor. Cum creezi astfel de videouri? Poți porni de la un scenariu care să aibă la bază tehnici de storytelling puternice. De asemenea, stabilești subiectul, tonul și mesajul videourilor tale. Indiferent de subiectul abordat, transmite-ți mesajele sub forma unei povești, asociază-le anumite tipuri de emoții, astfel încât audiența ta să se conecteze mai ușor la ceea ce transmiți! O poveste puternică îți va face videoul mai usor de ținut minte și mai interesant.
6. Calitate vizuală și audio cât mai bună
Chiar dacă nu ai la dispoziție aparatură profesională, poți obține o calitate excelentă a videourilor tale și cu ajutorul unui smartphone. Dacă alegi să distribui în Social Media videoclipuri de bună calitate, brandul tău va fi perceput ca fiind unul profesional și credibil.
La fel ca în cazul oricărui alt tip de conținut, și videourile trebuie adaptate în funcție de platforma pe care decizi să publici. Te vom ajuta cu adaptarea videourilor tale la formatul și specificațiile tehnice caracteristice fiecărei platforme, cu editarea lor, dar și cu sugestii privind conceptele și strategiile pe care ar trebui să le urmezi.
8. Încurajează-ți audiența să acționeze
Cele mai de succes videouri în Social Media sunt cele care conțin mesaje Call-to-Action (CTA), acele mesaje prin care îți încurajezi publicul să facă diferite acțiuni: să afle mai multe, să descopere, să citească, să cumpere sau să îți ofere feedback, printre altele. În acest fel, îți vei consolida relația cu publicul și vei ajunge și mai aproape de îndeplinirea obiectivelor propuse.
9. Fii autentic
Autenticitatea pare să fie cheia succesului în Social Media în ultima perioadă. Evită videourile prea comerciale, forțate și marketingul agresiv. În schimb, fii tu însuți, fii mereu transparent și asigură-te că transmiți valorile reale ale brandului tău.
Cât durează să creezi un video?
Dacă creionezi un mic scenariu înainte, filmarea propriu-zisă a videourilor va fi mult mai ușoară. Durata filmărilor poate depinde însă de mulți factori: de la cadrul în care dorești să filmezi, până la complexitatea videourilor pe care dorești să le realizezi.
Cu editarea te ajutăm noi! Suntem gata să surprindem esența brandului tău și să îți creăm o poveste digitală video în Social Media.
Videouri verticale scurte, pentru TikTok sau Instagram Reels:
Clipurile video verticale, de până la 15-30 de secunde, pentru TikTok, Instagram Reels sau alte platforme similare, sunt foarte apreciate de audiență. Nu doar că îți vor transmite mesajele eficient și ușor, ci vor menține activă atenția publicului față de brandul tău.
Filmările pentru un astfel de video pot dura în general una până la două ore, însă durata editării și a exportului pentru anumite platforme variază în funcție de rezultatele pe care ți le dorești la final.
Videouri landscape, mai lungi
Fie că vorbim despre un video de prezentare, un podcast, un Q&A, un interviu sau chiar de un material cu caracter informativ, și în acest caz durata de filmare variază semnificativ în funcție de ce dorești să obții în final.
Videourile de tip landscape, mai lungi ca durată, sunt apreciate pe platforme precum YouTube, însă și algoritmul TikTok începe să favorizeze videouri verticale de câteva minute.
Durata filmării poate porni de la o oră în cazul unui interviu, spre exemplu, până la câteva ore sau chiar o zi întreagă, dacă proiectul tău este mai complex. La fel și atunci când vorbim de post-producție: timpul alocat poate varia semnificativ, în funcție de complexitatea proiectului tău.
Dacă ai întrebări sau vrei să colaborezi cu noi, ne poți contacta oricând!